Traseul 2 - ARIILE NATURALE PROTEIATE DE PE VALEA ALMAŞULUI

Traseu 2 - ARIILE NATURALE PROTEJATE DE PE VALEA ALMASULUIValea AlmasuluiValea Almaşului

Valea Almaşului reprezintă compartimentul sud-estic al Depresiunii Almaş-Agrij din nord-vestul Podişului Someşan. Toate cele 3 arii naturale protejate de pe Valea Almaşului se află în treimea inferioară a cursului râului Almaş. Ele ocupă o suprafaţă de 4,51 ha. Traseul poate fi parcurs pe D 1G dinspre nord, de la Jibou de pe D 1H sau dinspre sud, de la Sanmihaiu Almaşului de pe D 1F.

Stânca Dracului

Acest monument al naturii, din punct de vedere geologic şi peisagistic, este situat în partea sud-vestică a satului Hida, la ieşirea dinspre Sanmihaiu Almaşului, pe partea dreaptă, în dreptul ultimei gospodării.în zona de protecţie a şoselei se înalţă o stâncă ce atrage atenţia privitorului, prin forma de "ciupercă". Legenda povesteşte cum într-o noapte cu lună, dracul luând o stânca mare din "Grădina Zmeilor" pentru a opri apele râului Almaş, inundând astfel satele din luncă.
în timp ce era în zbor cu stânca cea grea, l-a ajuns din urma cântatul cocoşilor, dracul, pierzându-şi puterile. Vraja s-a stins, iar stânca a căzut pe locul unde o vedem şi astăzi.

Poiana cu narcise de la Racaş – Hida

Ocupând o suprafaţă de 1,5 ha, rezervaţia naturală mixtă de tip floristic şi peisagistic, este localizată la circa 2 km vest de satul Răcaş-comuna Hida, situat pe DN 1G.
Accesul spre această rezervaţie naturală se face plecând din faţa şcolii din sat, pe o uliţă către vest, mergând 700 m până la drumul de hotar, însoţind pe dreapta pârâul Jernăului, drumul ne conduce în urcuş uşor spre rezervaţie, unde se ajunge după cca. 2 km de la ieşirea din sat. Poiana cu narcise ocrotite de lege este de o frumuseţe deosebită, în special primăvara, când acestea sunt înflorite.

Grădina Zmeilor

Această arie naturală protejată este o rezervaţie naturală de tip geologic şi peisagistic, localizată la cca. 700 m de DN 1G, în partea vestică a satului Gâlgău-Almaşului, comuna Bălan. „Grădina Zmeilor", cu abrupturi spectaculoase şi grupuri de stânci semeţe, asemenea celor din Ceahlău, Ciucaş ori Bucegi, este punctul principal de atracţie în peisajul liniştit al Sălajului, asemenea firii oamenilor acestor locuri.

Stâncile cu forme vag antropomorfe au fost botezate de localnici cu nume de legendă precum: „Zmeul şi Zmeoaica",„Fata Catanii", „Moşul" sau "Eva". Altele au primit nume diverse, în funcţie de fantezia privitorilor, cum ar fi: „Dorobanţul", „Degeţelul", Grădina Zmeilor poate fi vizitată pe tot parcursul anului.Traseele marcate vă conduc printr-o lume de basm. Pentru evitarea accidentărilor grave, vă recomandăm o atenţie sporită la escaladarea zonelor abrupte şi la căţăra rea pe stânci.

Sa ocrotim natura din Salaj !